Свържете се с нас:
0877 708070

Меню
Меню
 • Начало
 • Често задавани въпроси за роботизираните косачки/Причини да купите Automower®

Често задавани въпроси за роботизираните косачки/Причини да купите Automower®

 • Отнема ли много време работата с Automower®?

  Не, с Automower® се работи лесно. Винаги получавате добри резултати без каквито и да е усилия от ваша страна. След като веднъж инсталирате Automower®, тревата ще бъде косена отлично, без ваше участие – независимо дали сте вкъщи, в офиса или на почивка. Градината ще се поддържа добре, без да извършвате действителната работа, свързана с косенето.

 • Лесно ли се използва?

  Да, много лесно. Изделието е доста по-леко в сравнение с обикновена косачка, само 7 до 14 kg. Таблото за управление е разбираемо и се настройва лесно – след като задействате Automower® може да я оставите да работи сама.

 • Шумна ли е Automower®?

  Съвсем не. Нивото на шум на Automower® е много ниско – от 69 dB(A) до 58 dB(A) в зависимост от модела. За сравнение, традиционни косачки генерират между 95 и 100 dB(A). Можете да оставите Automower® косачката си в градината и тя ще работи без да безпокой вас или съседите.

 • Какво въздействие има Automower® върху околната среда?

  Тъй като Automower® работи с батерии, косачката не отделя вредни емисии, а действителното потребление на енергия е изключително ниско. Експлоатационните разходи са само около 16–90 лв. на сезон за консумираната електроенергия в зависимост от размера на ливадата.

 • В случай че имате алергии – възможно ли е този тип косене да ги влоши?

  Напротив – ако имате сенна хрема или алергия от трева, Automower® вероятно ще се окаже добро решение за вас. Тъй като не присъствате, когато Automower® коси ливадата, елиминирате в голяма степен контакта с тревни отпадъци. Освен това тревата се поддържа толкова ниска, че алергените не се отделят във въздуха.

 • Как да инсталирам Automower®?

  Можете лесно да инсталирате косачката сами. Просто следвайте инструкциите в ръководството за експлоатация. Отнема между 2 и 5 часа в зависимост от размера и формата на ливадата. Вашият дистрибутори или обслужващ център могат да ви предложат помощ при инсталирането, но тази услуга не се включва в цената на машината.

 • Как да стартирам и как да спра Automower®?

  След като системата е инсталирана, трябва да включите главния прекъсвач, да натиснете бутона START (ако има такъв) и да затворите капака на клавиатурата. За да спрете, просто натиснете големия бутон STOP.

 • Кабелът трябва ли да бъде положен в земята?

  Не. Кабелът може да се положи повърхностно с помощта на включените скоби. След няколко седмици тревата ще израстне и ще го скрие. Добре е ако тревата по периметъра се окоси по-ниско така, че кабелът да се положи възможно най-близо до земята. Ако въпреки това искате да заровите кабела, препоръчителната дълбочина е 3–10 сm.

 • Какво ще се случи, ако забравя PIN кода?

  Обадете се на своя търговец и той ще ви помогне да възстановите PIN кода.

 • Каква е максималната работна площ за Automower®?

  Automower® може да обработва ливади до 6000 m² +/- 20% в зависимост от модела и сложността на градината.

 • Ще имам ли нужда и от обикновена косачка?

  Не. За да придадете завършен вид на градината, препоръчваме да оформите краищата й с тример.

 • Как да постъпя, ако размерът на градината надвишава 6000 m²?

  Можете да инсталирате две или повече машини една до друга. "Многочислените" инсталации са решение, което се прилага на редица места по света.

 • Мога ли да използвам Automower® в по-малки градини?

  Да. Регулирайте времето за косене така, че да съответства на площта на градината, като използвате функцията Timer (Таймер). В краткото ръководство можете да намерите информация относно времето за косене на час. Това ще ви помогне да регулирате таймера според размера на своята ливадаградина.

 • Може ли Automower® да обработва всички видове градини?

  По принцип да – това, което косите с обикновена косачка, ще можете да косите и с Automower®. Но предимствата по отношение на удобството може да са ограничени при силно фрагментирана градина (състояща се от много на брой малки тревни участъци, които не са свързани), тъй като косачката трябва да се позиционира ръчно. По време на инсталирането трябва да се уверите, че Automower® не коси площите, които не желаете да се косят, например цветя, храсти, дървета, камъни и др.

 • Справя ли се Automower® с неравен терен?

  Благодарение на големите си задвижващи колела Automower® е в състояние да се справи много добре с неравни повърхности. Освен това обработва хълмисти площи с наклон до 45% (24°). Засядане могат да причинят единствено малките и дълбоки вдлъбнатини. Automower® е достатъчно компактна, за да следва извивките на релефа. Тя няма да оголи "хълмчетата" като някои по-големи косачки.

 • Може ли Automower® да се справи с тесни проходи?

  Да, Automower® може да обработва тесни проходи с до 60 cm ширина в зависимост от използвания модел.

 • Може ли Automower® да разпознава предмети като дрехи или играчки по ливадата?

  Не. Необходимо е да поддържате градината чиста. Всеки достатъчно дребен за обхождане предмет може да бъде повреден или да причина повреда на ножовете. Уверете се, че в градината ви няма такива предмети, преди да включите Automower®.

 • Пречат ли боровите шишарки, клоните и плодовете по повърхността?

  За да се удължи животът на ножовете, тези предмети трябва редовно да се събират. Те няма да повредят косачката, но ножовете ще се износят по-бързо. Падналите клони също могат да повредят или огънат ножовете, а това ще понижи ефективността на косене.

 • Имам хубава цветна леха и дървета, които искам да предпазя. Възможно ли е това?

  Ако кабелът е поставен правилно около цветната ви леха, дърво, храст или друг обект, Automower® няма да навлезе в съответната зона и няма да нанесе поражения.

 • Как се справя Automower® с много висока трева?

  Ако тревата е твърде висока и плътна, първо трябва да повишите височината на косене, след което постепенно да снишавате, докато достигнете до желаното ниво. При много екстремни условия може да се наложи да окосите предварително с обикновена косачка.

 • В моята градина има много мъх – как ще повлияе той на Automower®?

  Постоянното косене има положително влияние върху растежа на тревата, което ще доведе до постепенното изчезване на мъха.

 • Работили в дъжд?

  Да, очаква се Automower® да коси трева във всички условия и е проектирана така, че да се справи когато е влажно. Независимо от това, в екстремни ситуации, като проливен дъжд или буря, се препоръчва косачката да се прибере на закрито.

 • Ще работи ли когато на вън е горещо?

  Косачката е проектирана да работи при температури до около 45ºC. Ввремето за зареждане и работа на моделите с NiMH акумулатори спада при температура над 25ºC. Капацитетът на тези акумулатори е по-малък при високи температури. Производителността в зоната остава непроменена. Моделите с литиево-йонни батерии са еднакво добри, независимо от температурата.

 • Ако искам да използвам Automower® в лятната си вила или заедно със съседа, ще може ли косачката да работи на две различни места?

  Да. Ако се снабдите с две базови станции и два контурни кабела, ще имате възможност да направите две инсталации, където да използвате една и съща косачка Automower®.

 • Какви са предимствата на косенето в произволна посока?

  При косене по привидно произволна схема, в различни направления, тревата се сгъстява и градината придобива вид, като на килим. Също така, още преди 20 години бе доказано, че това е най-сигурният начин да се обхване цялата площ, без да останат неокосени участъци. Точността и надеждността на достъпните съвременни GPS технологии, необходими за систематично косене, не са в състояние да подобрят комбинацията от контурен кабел и косене в произволна посока, с която работи Automower® днес.

 • Какви са предимствата на системата с контурен кабел, очертаващ зоната за косене?

  Това е много стабилна и надеждна система, която гарантира, че косачката ще остане в рамките на определените граници, независимо от метеорологичните условия или състоянието на градината. Това е много лесен и забележим начин за определяне на работната зона.

 • Може ли Automower® да бъде оборудвана с GPS?

  Моделите с високи спецификации, като 330 X, са оборудвани с бордови GPS, който опростява инсталирането и подпомага за навигацията. Освен това, има модели, оборудвани с устройство за GPS комуникация, което действа като средство за проследяване, в случай че продуктът бъде откраднат. Посредством това устройство потребителят може да се свърже с косачката чрез SMS или приложение за iPhone.

 • Могат ли децата да играят в градината, докато Automower® работи?

  Въпреки че Automower® използва ниска мощност, все пак съществува опасност от порязване на пръстите или повреждане на играчките, ако те влязат в контакт с ножа. Вградената функция за безопасност автоматично спира ножа, ако косачката се вдигне или се преобърне. Разстоянието между външната част на корпуса и върха на ножа е допълнително увеличено, за да се избегне случаен контакт с крака или ръцет. Въпреки това, ние препоръчваме Automower® да се изключва, когато на ливадата играят малки деца.

 • Има ли Automower® аларма срещу кражба?

  Да. Automower® има няколко защитни системи срещу кражба, които могат да бъдат активирани. Най-важното: Automower® не може да се използва без личен PIN код. Блокирането на инсталацията предотвратява работата на Automower® в инсталация, различна от вашата. Блокирането за определен период изисква PIN кода да бъде въвеждан през интервал, определен от вас. Алармата изисква PIN кодът да бъде въведен, когато Automower® спре – в противен случай звуковата аларма ще се задейства. Освен това, комуникационният GPS блок включва проследяващо устройство, което се предлага като допълнителен аксесоар за повечето модели.

 • Опасна ли е Automower® за котки и кучета?

  Не. Нашият опит показва, че домашните животни обикновено се страхуват от Automower® и стоят на разстояние. Въпреки това Automower® е оборудвана с датчици, благодарение на които отстъпва и избира друга посока, ако се движи срещу "обекти" като домашни любимци. Ако се докосне до животно, контактът е много слаб и е малко вероятно да причини нараняване.

 • Къде мога да получа сервизно обслужване и резервни части?

  Можете да получите обслужване в най-близкия оторизиран сервизен център. За да го откриете, използвайте Инструмента за търсене на дистрибутор.

 • Какъв е експлоатационният живот на батерията?

  Това зависи от площта и избраното време за работа на косачката. Ако Automower® работи 6 месеца в годината върху площ от 800 m², батерия ще издържи 2–4 сезона. За да удължите живота на батерията, трябва да настроите таймера според размера на градината. По време на сухия сезон можете лесно да намалите времето за работа, без да губите от производителността.

 • Какъв е експлоатационният живот на ножовете?

  Животът на ножовете зависи от вида на почвата и тревата. Обикновено животът им е 1–2 месеца за площ от 1000 m². Можете да смените олекотените ножове само за няколко минути, като използвате обикновена отвертка.

 • Необходимо ли е да я съхранявам на закрито през зимата?

  Да, ако не трябва да косите през зимата. Когато подготвяте Automower® за зимата, трябва да я почистите, изсушите и приберете на сухо място, където няма опасност от замръзване. Препоръчваме също да съхранявате и зарядната станция на закрито. Кабелният контур може да остане в ливадата.

 • Как да поддържам Automower® в отлично състояние?

  Редовната смяна на ножовете е от първостепенно значение за постигането на добри резултати от косенето. Периодично, в зависимост от размера на градината, трябва да отделяте по няколко минути за почистване на полепналата по колелата и корпуса трева.

 • Откъде мога да закупя Automower®?

  За да откриете най-близкия търговец, използвайте Инструмента за търсене на дистрибутор.

 • Колко струва Automower®?

  Цената варира приблизително от 1400 £ до 3800 £ в зависимост от модела.

 • Какво е месечното потребление на данни за SIM картата на косачката?

  Около 25 МВ на месец.

 • Мога ли на екрана на косачката да виждам остатъка от предплатена SIM карта?

  Не, за тази информация трябва да се консултирате със своя доставчик.

 • Какъв вид мобилна SIM карта мога да използвам?

  Мини SIM карта (абонамент или предплатена), която поддържа 2G GPRS.

 • Ако забравя паролата си за влизане в приложението?

  Използвайте функцията за възстановяване на паролата на екрана за влизане в приложението.

 • Как да сменя паролата за влизане в приложението?

  Чрез менюто Account settings (настройки на профила) в приложението.

 • Мога ли да сменя регистрираната електронна поща, с която влизам?

  Не, трябва да създадете нов профил, като използвате новия адрес. Всички косачки трябва да бъдат отново свързани с новия профил.

 • Мога ли да променя PIN кода на косачката от приложението?

  Не, PIN кодът на косачката и другите настройки за безопасност не могат да се сменят от приложението.

 • Какво означава командата "Unpair mower" в приложението?

  Премахване на връзката между профила и косачката. Всички други профили, които са свързани с косачката, все още имат пълен достъп.

 • Как мога да премахна връзката за всички профили?

  От менюто на косачката.

 • Моята косачка спира за около десет секунди, ако променя настройките й от приложението.

  Това е напълно нормално.

Сравнение на продукти

Нашият онлайн магазин използва така наречените „Бисквитки“ Научете повече за нашата политика за поверителност и нашата политика за Бисквитки